Kritika teorija o novoj klasi intelektualaca i inteligencije - Davorka Matić (Array, 1987)
Osnovni je cilj ovog rada pobijanje teze o klasnom karakteru intelektualaca i njihovoj dominaciji u društvu. Iz činjenice o sve većoj ulozi i važnosti znanja za funkcioniranje modernog sistema proizvodnje ne proizlazi automatski i uspostavljanje klasne vladavine nosilaca tog znanja. U situaciji gdje je kapital odnos još uvijek dominantni princip prema kojem funkcioniraju kapitalistička društva ili gdje je politika osnova određenja ekonomskog i društvenog statusa kao u socijalizmu, nisu intelektualci i inteligencija oni koji, vršenjem umnog rada, oblikuju glavni društveni antagonizam.jer, kako u socijalizmu, tako i u kapitalizmu, intelektualci i razni stručnjaci podčinjeni su potrebama sistema, oni ne posjeduju svoju samostalnost.