Pismo papi Leonu X. Uvod - Špikić, Marko (2004)
Uvod u prvi hrvatski prijevod Pisma Leonu X, koje su oko 1519. godine sastavili umjetnik Rafael i njegov humanistički prijatelj Baldassar Castiglione o mjerenju rimskih starina, iskapanju, očuvanju i rekonstruiranju antičkoga Rima. Tekst je važan i zbog novog prikaza arhitekture: pored tlocrta, riječ je i o presjecima i elevaciji.
HRV