Kaštel Štafilić - podvodno paleolitičko nalazište - Karavanić, Ivor (Array, 2009)
Tijekom rujna 2008. godine provedeno je prvo iskopavanje podvodnog paleolitičkog nalazišta Kaštel Štafilić. Cilj istraživanja bio je utvrđivanje stratigrafije i prikupljanje površinskih nalaza na vrlo ograničenoj površini. Istraživanja su pokazala da se nedvojbeno radi o srednjopaleolitičkom nalazištu s musterijenskim artefaktima. Ovo je prvo podvodno iskopavanje jednoga paleolitičkog nalazišta u Hrvatskoj.