Prilog poznavanju kasnoantičkih vila s područja provincije Dalmacije – slučaj vile u Strupniću kraj Livna - Turković, Tin (Array, 2011)
Cilj je ovoga rada usmjeriti pozornost na mogućnosti koje se otvaraju u interpretaciji i dataciji kasnoantičkih ladanjskih zdanja kada se podvrgnu metodama što su zaživjele u proučavanju kasnoantičkih vila tijekom posljednjih desetljeća širom Europe. Za primjer je odabrano kasnoantičko zdanje kod sela Strupnić u Livanjskom polju koje nije bilo podrobnije razmatrano otkad je početkom 20. stoljeća zabilježeno i djelomično istraženo. Kako analiza pokazuje, radi se o vrlo karakterističnom arhitektonskom rješenju koje ukazuje na svezu s podunavskim ladanjskim gradnjama s kraja 3. i početka 4. stoljeća. Iako je formalna analiza zdanja u Strupniću iznjedrila nove zaključke o dataciji i namjeni građevine i njezinih dijelova, primjer je prvenstveno poslužio za iznošenje novih prijedloga za tipološku obradu kasnoantičkih ladanjskih zdanja s područja Dalmacije za koja se čini da su ostala nedovoljno problematizirana.