Doživljaj roditeljstva očeva i majki adolescenata - Keresteš, Gordana; Kuterovac-Jagodić, Gordana; Brković, Irma (2011)
Iako je vjerovanje da je djetetova adolescencija jedno od najtežih razdoblja roditeljstva rašireno među laicima i znanstvenicima, malo je empirijskih spoznaja o tome kako roditelji adolescenata doživljavaju vlastitu roditeljsku ulogu. Cilj ovog rada bio je ispitati nekoliko aspekata doživljaja roditeljstva roditelja djece u ranoj adolescenciji i provjeriti ovisi li taj doživljaj o spolu roditelja, spolu djeteta i roditeljevom ranijem iskustvu u odgoju djeteta adolescentne dobi. Istraživanje je provedno na 453 para roditelja djece u dobi od 10 do 15 godina, od kojih je 26% imalo ranije roditeljsko iskustvo s djetetom adolescentne dobi, dok su ostali po prvi puta imali dijete u adolescenciji. Utvrđeno je da većina roditelja ima negativan stav prema adolescenciji, ali vlastitu roditeljsku ulogu doživljavaju pozitivno. Spol roditelja bio je značajan činitelj za tri od sedam ispitanih aspekata doživljaja roditeljstva (majke su imale negativnije stavove prema adolescenciji od očeva te su izvijestile o većoj važnosti roditeljstva i jačem roditeljskom stresu), a spol djeteta za jedan (roditelji ženske djece imali su internalniji roditeljski lokus kontrole od roditelja muške djece). Ranije iskustvo imalo je negativan učinak na doživljaj roditeljske samoefikasnosti oba roditelja i na očevo zadovoljstvo roditeljstvom. U raspravi je istaknuta važnost poznavanja različitih aspekata subjektivnog doživljaja roditeljske uloge i ispitivanja činitelja povezanih s tim doživljajem.
Projekt MZOS
HRV