Prilog poznavanju zidnog oslika u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Stupniku - Trška, Tanja (Array, 2011)
U današnjoj župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Stupniku, izgrađenoj u godinama 1769.–1772., sačuvan je kasnobarokni zidni oslik nekoć pripisivan Antonu Jožefu Lerchingeru i Antonu Archeru, a danas određen kao rad neznanoga slikara Archerova kruga. Kao predložak zidnome osliku poslužili su grafički listovi njemačkoga bakroresca i tiskara Johanna Anderasa Pfeffela (Bishoffingen kraj Altbreisacha 1674. – Augsburg, 1748.), nastali kao ilustracije za životopis sv. Ivana Nepomuka koji je napisao češki isusovac Bohuslav Balbìn (Hradec Králové, 1621. – Prag, 1688.). To je djelo – Vita S. Joannis Nepomuceni sigilli sacramentalis Protomartyris, tiskano kao zasebno ilustrirano izdanje nakon autorove smrti (1725. te, nakon kanonizacije sveca, 1730. godine) – brojnim srednjoeuropskim umjetnicima poslužilo kao izvor predložaka, a u vrijeme nastanka stupničkoga oslika jedan se primjerak nalazio u župnoj knjižnici. Među dvanaest odabranih prizora iz hagiografije sv. Ivana Nepomuka raspoređenih u zasebnim slikanim scenama na svodu crkvenoga svetišta i broda nije uključen prizor Bacanje sv. Ivana Nepomuka s mosta, jedan od najvažnijih prizora svečeve ikonografije. Ta je scena, znatno većih dimenzija od ostalih scena iz svečeva života, nekoć bila smještena na sjevernome zidu svetišta crkve, a izgled zidne slike naslikane 1882. godine (koja je vjerojatno zamijenila stariju iste tematike) otkrivaju bilješke Anđele Horvat i stare fotografije. Knjižna grafika, još uvijek nedovoljno istraženih utjecaja u globalizaciji imaginarija, povezuje zidni oslik župne crkve u Stupniku – zahvaljujući obrazovanom župniku Josipu Šipušiću (potom zagrebačkom kanoniku) – s razvijenim naracijama iz svečeve hagiografije u srednjoj Europi.