Kasnoantičke svjetiljke s ranokršćanskim prikazima iz Arheološkog muzeja u Splitu - Matijević, Vinka (Array, 2011)
U ovom radu kataloški je obrađeno 114 svjetiljaka iz depoa Rimskoprovincijalne zbirke te još 20 iz stalnog postava Arheološkog muzeja u Splitu. Riječ je o kasnoantičkim svjetiljkama, sačuvanima u cijelosti ili u ulomcima, koje su na disku ukrašene reljefnim motivima s ranokršćanskom simbolikom. Najčešće se radi o prikazima monograma, križa, lava, psa, zeca, ribe, pijetla, palme i biblijskih scena. Tipološka klasifikacija postavljena u ovom radu slijedi podjelu koju je izvršio John W. Hayes pa se prema tome svjetiljke datiraju u rasponu od poč. 4. st. do oko godine 550.