Čupori Moslavački - Nikolić Jakus, Zrinka (Array, 2011)
Moćni plemićki rod Čupor Moslavački pod tim imenom javlja se u povijesnim izvorima u prvoj polovici četrnaestog stoljeća. U historiografiji prevladava mišljenje da su odvjetak još starijeg plemićkog roda Moslavačkih (de Monoszló) koji su posjedovali moslavačko vlastelinstvo od druge polovice dvanaestog stoljeća što potvrđuje i obrazac nasljeđivanja imena u oba roda iako postoji i mišljenje da potječu od ugarskog plemićkog roda Csupor. Upravljali su Moslavinom do izumrća 1492. godine, a imali su posjede i u zagrebačkoj i križevačkoj županiji, a neko vrijeme i u vukovskoj i bačkoj županiji. Stjepan (*1256-*1293) s nadimkom „Čupor“ rodonačelnik je grane Čupora Moslavačkih koja doživljava ponovno uspon krajem četrnaestog stoljeća. Najistaknutiji članovi su bili ban cijele Slavonije Pavao (+1415.), poznat po sukobu s bosanskim vojvodom Hrvojem Vukčićem Hrvatinićem o čemu postoji više anegdota, njegov sin Demetrije, kninski, zagrebački i đurski biskup (+1468.) te Nikola (+1473.), erdeljski vojvoda i istaknuti ratnik u vrijeme kralja Matijaša Korvina. U članku se daje pregled povijesti obitelji i njezinog značenja za moslavačku i općenito hrvatsku povijest te detaljnije prikazuje nekoliko najistaknutijih članova. Ispravlja se u više detalja genealogija obitelji prisutna u dosadašnjoj historiografiji.