O mačevima posebnog tipa 1 u Hrvatskoj - Bilogrivić, Goran (Array, 2011)
U domaćoj i stranoj literaturi već se dugo raspravlja o mačevima Petersenovog posebnog tipa 1 iz Hrvatske - dva mača iz Podravine i tri iz Dalmacije. Konsenzus oko njihove tipološke pripadnosti ne postoji pa su tako pripisivani ili isključivo tome tipu, ili određenim prijelaznim tipovima, ili pak novim tipološkim podskupinama. U ovome se radu iznose dosadašnje spoznaje o posebnome tipu 1 i razmišljanja o navedenim mačevima iz Hrvatske. Na temelju njihovog pobližeg proučavanja predlaže se drugačije tipološko određenje, prema tipologiji A. Geibiga. Na kraju se dodatno razmatraju ostruge iz Morpolače te u tome svjetlu i datacija mačeva.