Predrasude u dječjoj dobi : provjera dviju skala socijalne distance - Maričić, Jelena (Array, 2012)
U svrhu istraživanja dječjih predrasuda, 311 učenika i učenica petih razreda iz 6 zagrebačkih osnovnih škola je odgovaralo na dvije skale socijalne distance za djecu. Jednom skalom mjerila se spremnost i na udaljenije i na bliskije oblike kontakta (od života u istome gradu do bliskog prijateljstva) s djecom koja imaju neko specifično obilježje, a drugom samo spremnost na bliske oblike kontakta s tom djecom, odnosno spremnost na zajedničke aktivnosti u slobodno vrijeme. Ciljne skupine bile su slijepa djeca, djeca koja se kreću u invalidskim kolicima, pretila djeca te djeca romske nacionalnosti. Uz zadavanje jednog faktora sve su čestice na pojedinim skalama pokazale zadovoljavajuće visoko zasićenje na istom faktoru. Djeca na obje skale iskazuju najvišu socijalnu distancu prema romskoj djeci, dok su socijalne distance prema pripadnicima ostalih triju skupina približno jednake. Dječaci iskazuju veće neprihvaćanje svih skupina nego djevojčice. Pronađena je razmjerno visoka povezanost među socijalnim distancama iskazanima prema istim skupinama na različitim instrumentima. Nalazi općenito ukazuju na dječju sklonost odbacivanju pripadnika određenih skupina te upozoravaju na važnost intervencija za suzbijanje predrasuda u razdoblju predadolescencije.