Da li su u staroosmanskom jeziku postojale dvije zasebne paradigme ‘optativne’ forme na -(y)A? - Čaušević, Ekrem (Array, 1988)
U radu se pobija tvrdnja koju pretežito zastupaju ruski turkolozi da je u staroosmanskom jeziku postojala dvojna paradigma staroosmanskog optativa na -(a)A. Različiti nastavci za 1. lice množine, koji se uzimaju kao argument za tvrdnju o dvjema zasebnim paradigmama, nisu dostatan i uvjerljiv dokaz za tu tvrdnju zato što se u konkretnom slučaju radi o starijim i novijim nastavcima koji su u prelaznome razdoblju supostojali. Usto, nije moguće jasno povući i definirati ni značenjsku granicu između tih "dviju zasebnih optativnih paradigmi".