Motiv hrvatske okrutnosti u talijanskoj književnosti: nastanak i funkcije - Raspudić, Nino (2010)
Motiv hrvatske/slavenske/balkanske okrutnosti važna je sastavnica jadranskog orijentalzima, dominantne tradicije u talijanskim književnim prikazima istočne jadranske obale, koja se apriori promatra kao civilizacijski niže područje. Nastanak općeg mjesta o okrutnim Hrvatima veže se uz hrvatske vojnike na tlu Italije, od plaćenika koje bilježe renesansni pisci do hrvatskih trupa u austrijskoj službi u 19. stoljeću. No već od venecijanskog prosvjetiteljstva okrutnost kao važna sastavnica konstruiranog barbarstva istočne obale, služi i kao opravdanje za kolonizatorsku „civilizirajuću“ misiju. Dodatno će osnažiti za vrijeme Drugog svjetskog rata, između ostalog i kao kontrapunkt za autostereotip o dobrom talijanskom vojniku. Isti motiv će se prebacivati i na prikaze ratova devedesetih godina 20. stoljeća, pri čemu često svjedočimo nerazlučivanju fikcije i činjenica, što je tipično za orijentalistički diskurs, koji Istok promatra kao nešto nepovijesno, okamenjeno, davno opisano i lako spoznatljivo.
Projekt MZOS
HRV