Lujo Matutinović, soldato e scritore - Roksandić, Drago (Array, 2009)
Članak „Lujo Matutinović: vojnik i spisatelj“ nastao je temeljem novih spoznaja na podlozi ranijih istraživanja, čiji su preliminarni rezultati bili objavljeni u Atti 1999. godine. Lujo Matutinović (Krf, 1765. – Split, 1844.) i njegov spisateljski opus u francuskom podaništvu problematiziraju se kao primjer prosvjetiteljsko-romantičarskog „sinkretizma“ i utopijskog pragmatizma u uvjetima francuske postrevolucionarne dominacije. Prijepis prvog dijela Matutinovićeva rukopisa „Memoires Historiques Politiques et Militaires sur la Dalmatie, L'Istrie et l'Albanie, eu égard aux Posseseurs actuels“ (Venecija, 1806.), koji se ovdje prvi put objavljuje, doprinos je stvaranju pretpostavki za kompleksno kritičko vrednovanje cjelokupnoga Matutinovićevog opusa.