O počecima hrvatskoga nogometa - Marković, Ivan, kroatist (Array, 2012)
Hrvatsku riječ nogomet kao zamjenu za engl. football skovao je g. 1893/1894. Slavko Rutzner Radmilović. Na potvrdama iz zagrebačkih novina i časopisa s prijelaza 19/20. st. prikazani su njezino usvajanje i širenje njezine uporabe. Ogleda se usput što nam oni govore o ondašnjemu i sadašnjemu stanju domaće filologije te odnosu jezične zajednice spram kulture standardnoga jezika, spram pozajmljenica, novokovanica i strukovnoga nazivlja.