Stavovi hrvatskih sportaša i trenera o motivacijskim govorima - Tomić, Diana (Array, 2012)
Motivacijski govori posebna su vrsta prigodnih govora kojima je cilj slušače potaknuti na djelovanje, motivirati za izvršenje određenoga cilja. U hrvatskoj retoričkoj teoriji i pedagogiji nedovoljno su zastupljeni, ali je njihova važnost prema istraživanju stavova ispitanika velika. Budući da postoji nekoliko različitih vrsta motivacijskih govora video-korpus korišten za ispitivanje stavova uključuje samo govore sportskih profesionalaca.. Željelo se utvrditi koliko su tom profilu publike motivacijski govori bitni, koliko ih često primijenjuju tijekom sportskih priprema te koji govornički elementi najviše utječu na motivaciju. Cilj istraživanja bio je usporediti stavove sportskih profesionalaca, sportsku govorničku praksu i teorijske postavke motivacijskih govora. Pokazalo se kako i sportaši i treneri motivacijske govore smatraju važnima za sportske uspjehe, da imaju određeno iskustvo u slušanju i izvođenju motivacijskih govora i procjenjuju uspješnijim one govore koji sadržavaju više elemenata koje i stručni procjenitelji smatraju važnim za postizanje cilja u motivacijskim govorima. Konačno, smatraju da je govornička izobrazba neizostavan dio obrazovanja sportaša.