Ujević i novo poglavlje hrvatskoga feljtonizma - Nemec, Krešimir (Array, 2005)
U hrvatskoj se književnosti do Ujevićeve pojave mogu uočiti dva temeljna modela feljtonističkoga diskursa. Prvi je oblikovao Šenoa i on se, zbog utilitarizma i nacionalne funkcionalnosti, može nazvati prosvjetiteljskim. Drugi je stvorio Matoš. U njegovoj izvedbi feljton nije žanr na pola puta između žurnalizma i literature nego čisto literarna vrsta, dok su novine samo medij posredovanja. Matošev feljtonistički model mogli bismo nazvati artističkim. Kod Ujevića feljton je moderan, elastičan, protejski oblik: riznica znanja i asocijacija, suptilna intelektualna igra. Zato se može reći da Ujević stvara u hrvatskoj književnosti novi feljtonistički model: analitičko-eruditski.