Glagolske valencije i inojezični hrvatski - Gulešić Machata, Milvia (Array, 2011)
U članku je riječ o valentnosti glagola te o opisu i popisu glagolskih valencija u hrvatskom jeziku kao prvom i inom. Otkako je prije nekoliko desetljeća u jezikoslovlju uočena važnost istraživanja glagolske valentnosti, ona je istražena u mnogim jezicima, a napisani su i valencijski rječnici glagola. U Hrvatskoj se u nekoliko projekata istraživala i istražuje valencijska struktura hrvatskoga glagolskoga sustava čiji su rezultat objavljeni valencijski leksikoni i rječnici hrvatskih glagola i njihovih dopuna. Pristup opisu glagolske valentnosti razlikuje se u ovisnosti o tome je li namijenjen izvornim ili neizvornim govornicima. Autorice na primjeru glagola `ići' istražuju pristup obradi glagolskih valencija u postojećim rječnicima i priručnicima, posebno u onima namijenjenima izvornim govornicima hrvatskoga jezika, a posebno u priručnicima i udžbenicima napisanima za neizvorne govornike hrvatskoga jezika. Svrha je članka pokazati bitne razlike među tim dvama pristupima valentnosti hrvatskih glagola te pružiti osnovne smjernice pristupa glagolskoj valentnosti za neizvorne govornike.