Mitovi i legende u djelima Grazie Deledde - Dubravec Labaš, Dubravka (Array, 2006)
Grazia Deledda, talijanska nobelovka, formirala se u okviru kulturnog, lingvističkog i narativnog koda svoje rodne Sardinije čije je kulturno nasljeđe, a osobito usmena književnost - pučke pripovijesti, legende i bajke, kao predliterarno iskustvo prethodilo je onom službenom, literarnom te je uvelike utjecalo na preopoznatljivost autoričina rukopisa i tematike.