Faktorska struktura radnih vrijednosti učenika, studenata i zaposlenih - Kulenović, Alija (Array, 1984)
Ispitana je kongruencija faktorskih struktura sistema radnih vrijednosti učenika primarnog (N=923) i završnog (N=949) stupnja usmjerenog obrazovanja, studenata (N=348) i zaposlenih (N=344). Analiza glavnih komponenata je u sva 4 uzorka ispitanika proizvela po 5 značajnih faktora kojima se redovito moglo objasniti približno 63% totalne varijance. Svi koeficijenti kongruencije sadržajno korespondentnih faktora, dobivenih analizom različitih skupova podataka, bili su beziznimno veći od 0, 90. Stoga je zaključeno da su za kovarijacije radnih vrijednosti, bez obzira na kronološku dob i primarnu životnu ulogu ispitanika, odgovorni isti faktori imenovani ka utilitaristička (Ut), samoaktualizirajuća (sA), individualistička (In), socijalna (So) i avanturistička (Av) vrijednosna orijentacija.