Franjo Asiški – inspiracija za rehabilitaciju odnosa čovjeka i prirode - Zagorac, Ivana (Array, 2011)
Franjo Asiški, kršćanski svetac iz XII/XIII stoljeća i suvremeni zaštitnik ekologije, danas je često referirani autor u okolišnim etikama i bioetičkim teorijama. Čak i najoštriji kritičari njegove matične religije, koji u kršćanstvu vide ishodište savremene ekološke krize, u Franji pronalaze svijetli primjer suprotnosmjerne struje. „Revolucionarnost“ Franjina nazora na prirodu stoga prvotno razmatramo u kontekstu tradicije odnosa kršćanstva prema prirodi. Inovacije koje zagovara i živi sv. Franjo − duboko religiozno uvjerenje u povezanost svega stvorenoga, insistiranje na duhovnoj i vrednosnoj egalitarnosti sastavnica prirode, proširenje pojma zajednice, odmak od anonimnosti − razmatraju se u glavnom dijelu rada. Završno se ističe inspirativnost Franjina modela življenog senzibiliteta prema prirodi za savremene rasprave.