Intonacijski modeli i kontrastivna intonologija - Josipović, Višnja (Array, 1995)
U ovom radu daje se pregled najrazličitijih modela i pristupa u fonološkoj analizi intonacije. Pritom se razmatraju dva temeljna pitanja u kojima se pojedini pristupi razlikuju. Prvo pitanje odnosi se na prirodu osnovne jedinice intonacijske analize, koja se može poimati kao kinetička ili statička, a drugo se pitanje odnosi na mogućnost raščlanjivanja intonacije na intonacijske morfeme. S gledišta kontrastivne intonologije ukazuje se na prednosti i nedostatke pojedinih pristupa.