Čitati zeleno : Ekokriticizam - neprepoznata mogućnost suvremene hrvatske znanosti o književnosti - Brozović, Domagoj (2012)
Ovaj članak iznosi temeljne postavke ekokriticizma, poststrukturalističkog izdanka relativno novog datuma u čijem je primarnom interesu proučavanje dihotomije priroda-kultura u književnim tekstovima. Budući da iz ekokritičkih postulata proizlazi teza o nemogućnosti primarno diskurzivnog fundiranja navedenih interesnih pojmova, posljedični ekokritički zahtjev je propitivanje dekonstrukcijske metodologije i ponovna implementacija nekih strukturalističkih teza u teorijsko polje. Članak u svojem drugom dijelu nudi nekoliko primjera primjene ekokritičkih teza.
Projekt MZOS
HRV