Škur, škure, škuribanda: etimologija i značenje u hrvatskim govorima - Ljubičić, Maslina (2012)
Prilagođenice talijanskoga/mletačkoga pridjeva scuro 'taman, mračan' susrećemo u svim hrvatskim primorskim govorima i među čakavskim leksičkim elementima u govorima unutrašnjosti. S njim se u talijanskom i hrvatskom povezuje homonimni naziv za prozorski kapak koji služi za zamračivanje (tal. scuro). Talijanska riječ scorribanda ('pljačkaški upad', 'izlet', 'digresija') u mletačkom ima drugačije značenje. Naš mletacizam škuribanda oslanja se na pridjev škur i doživljava semantičku promjenu koja je posebno izražena u govorima srednje Dalmacije. U ovome radu želimo istražiti jesu li (ili u kojoj su mjeri) navedeni leksemi etimološki povezani. Navest ćemo likove hrvatskih prilagođenica, semantičke razlike između naših govora i u odnosu na jezik davatelj.
HRV