Film Živi i mrtvi Kristijana Milića – poteškoće “zauzimanja strana” u ratu u Bosni i Hercegovini (te u okolnim državama) - Gilić, Nikica (Array, 2012)
Zauzimanje strana u balkanskim sukobima često je složenije nego što se to može činiti na prvi pogled, pa se i nekoliko veoma zanimljivih filmova bavilo time. Ovaj se rad prvenstveno bavi igranim filmom Živi i mrtvi (2007) Kristijana Milića, hrvatsko-bosanskohercegovačkom koprodukcijom o "potisnutim povijestima" ratova u Bosni i Hercegovini. Ukazujući na sličan način bavljenja etničkim sukobima i potisnutim povijestima ranijih "partizanskih filmova" Antuna Vrdoljaka, rad obrazlaže strategije kojima Milićev film ukazuje na poteškoće u savlađivanju identiteta Bosni i Hercegovini, kao i strategije kojima se gledatelja sprječava u olakom opredjeljivanju za ili protiv entiteta predstavljenih na platnu.