Historicistička obnova parohijske crkve svetog Stefana u Srijemskoj Mitrovici 1891. godine - Damjanović, Dragan (2011)
Tijekom svoje dugogodišnje karijere arhitekt Herman Bollé (Köln, 1845. – Zagreb, 1926.) projektirao je izuzetno mnogo za srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj. Velik dio ovih projekata poznat je od ranije (restauracija zagrebačke pravoslavne crkve, katedrale u Pakracu, manastira i crkve u Grgetegu, kapela Kukulj na Mirogoju, crkve u Štikadi, Šegestinu, itd.). Mnoga djela ostala su, međutim, do danas nepoznata zbog fragmentarno sačuvane Bolléove projektne dokumentacije. Među njih se može ubrojiti i restauracija pravoslavne parohijske crkve svetog arhiđakona Stefana u Srijemskoj Mitrovici 1891. godine. Bolléovo autorstvo projekata potvrđuju katalozi i opisi izložaka hrvatskih arhitekata na Milenijskoj izložbi u Budimpešti na kojoj je ovaj arhitekt izložio projekte za mitrovačku crkvu. Obnova crkve zahvatila je ponajprije unutrašnjost – oslik je izveo ugledni zagrebački dekorativni slikar Ivan Clausen, postavljene su nove klupe, lusteri, svijećnjaci, a pregrađen je i kor iznad ulaznoga dijela crkve. Stilsko rješenje unutrašnjosti izvedeno je u onodobnom shvaćanju neobizantskog stila, i vrlo je slično nešto ranijem Bolléovom radu za pravoslavnu crkvu – unutrašnjosti zagrebačke parohijske crkve, koju je restaurirao 1883. – 1884. godine. Na pročeljima građevine intervenirao je neusporedivo manje – samo je nešto bogatija arhitektonska plastika naglasila prozorske otvore. Crkveno dvorište ograđeno je novom ogradom s vrlo reprezentativnim portalima izvedenim u neorenesansom stilu. Kao i u slučaju drugih Bolléovih neobizantskih restauracijskih zahvata mitrovačka crkva nije obnovljena zbog težnje radi povratka „prvobitnom“ stilu već isključivo zbog težnje da svojim stilom govori o funkciji građevine kao pravoslavne crkve (otuda neobizantski elementi u uređenju unutrašnjosti), te, kako bi u većoj mjeri odgovarala ukusu vremena. Jednostavna arhitektura i oprema ove barokno klasicističke građevine nije mogla u dovoljnoj mjeri zadovoljiti horror – vacui kraja 19. stoljeća.
Projekt MZOS
HRV