Teritorijalna organizacija pripovijedanja u Orbinijevu "Kraljevstvu Slavena" - Husić, Snježana (Array, 2011)
Analiza kronotakse i topotakse u Orbinijevu "Kraljevstvu Slavena" pokazuje da je glavni princip u formiranju narativnih podcjelina u tekstu teritorijalni. Naracija se primarno organizira oko motiva povezanih s teritorijalnim kategorijama, dok se pojedini kronološki odsječci ponavljaju u više takvih narativnih podcjelina, tj. za više različitih teritorija. Iz te je analize proizašla podjela na tri veće cjeline koje tvore prostorno-vremensku strukturu djela: 1. prostor polazišta: podrijetlo Slavena ; 2. prostor osvajanja: seobe Slavena ; 3. prostor državnosti: slavenske države. Model za takvu organizaciju teksta prema teritoriju ili mjestu radnje jesu nacionalne povijesti kakve se pišu u renesansi: Orbini ispisuje više nacionalnih povijesti te ih objedinjuje u jedinstveno djelo, no šavovi pritom ostaju lako uočljivi. Pokazalo se tako, na razini narativnih postupaka, da "Kraljevstvo Slavena" zapravo podriva jednu od svojih osnovnih teza: Orbinijevu viziju slavenskog jedinstva.