Kasnoantičke svjetiljke iz Arheološkog muzeja u Splitu - Matijević, Vinka (Array, 2012)
U radu su kataloški obrađene 123 kasnoantičke svjetiljke iz depoa Rimsko-provincijalne zbirke Arheološkog muzeja u Splitu.* Svjetiljke su sačuvane u cijelosti ili u ulomcima. Najviše primjeraka potječe iz Salone, jedan iz Sutomora u Crnoj Gori, a ostali primjerci su s različitih lokaliteta srednje Dalmacije. Provedena tipološka analiza temelji se na podjeli kasnoantičkih svjetiljaka koju je izvršio J. W. Hayes. Muzejski primjerci uglavnom pripadaju standardnom repertoaru sjevernoafričkih svjetiljaka, a datiraju se od početka 4. st. do oko godine 550. Najzastupljeniji su tipovi Hayes IB (47 primjeraka) i Hayes IIA (34 primjerka). Analiza je pokazala da u zbirci osim standardnih tipova postoji 18 kasnoantičkih svjetiljaka koje se ne mogu uvrstiti u klasičnu Hayesovu podjelu. Za njih se može reći da su imitacije nastale u za sada neutvrđenim radionicama.