Narodni izraz i nacionalni identitet u djelovanju Branke Frangeš Hegedušić - Galjer, Jasna (Array, 2012)
U članku se analiziraju aspekti kućne industrije i nacionalnog izraza u oblikovanju tekstila Branke Frangeš Hegedušić. Cilj je na temelju predmeta, dokumentacije, arhivske građe i tekstova dopuniti dosadašnje spoznaje o autoričnom djelovanju. Primjenom interdisciplinarnog pristupa razmatraju se različite uloge konteksta na formiranje autorske osobnosti i cjelokupno djelovanje Branke Frangeš Hegedušić, u rasponu od obiteljskog utjecaja i podjele uloga rodnih identiteta do ključnih institucionaliziranih oblika promoviranja kućnog obrta i industrije u Hrvatskoj. Težište je na propitivanju utjecaja ideologije koji se kroz nacionalni identiteta i narodni izraz očituju u oblikovanju tekstila kao segmentu kulturne produkcije dvadesetih i prve polovine tridesetih godina 20. stoljeća.