Majstor secesijske vinjete Ilustracije, karikature i grafičko oblikovanje Dragana Melkusa - Dulibić, Frano (Array, 2012)
Istraživanje manje poznatog dijela opusa Dragana Melkusa (Bektež kraj Požege, 28. 10. 1860. – Osijek, 5. 9. 1917.) koje se odnosi na područje grafičkog oblikovanja knjiga i časopisa doprinos je upotpunjavanju cjelokupne slike o njegovom svestranom djelovanju. Analiziraju se karakteristike Melkusova rukopisa te se rekonstruiraju njegovi minhenski uzori. Ističe se Melkusovo unošenje lokalnih ikonografskih elemenata u secesijski izraz te njegova posebna sklonost oblikovanju specifičnog oblika ilustracije: vinjete. Temeljem sakupljenih podataka i razmatranjem novije literature o Melkusu, interpretacija njegova doprinosa nastaje u kontekstu grafičke produkcije u razdoblju secesije u Hrvatskoj te u kontekstu sagledavanja cjelokupne Melkusove ličnosti i njegovih mnogobrojnih aktivnosti.