Škola, učenje i učivo u Damjanovićevim znanstvenim prinosima - Pandžić, Vlado, kroatist (2012)
U ovome preglednom radu pozornost je usmjerena na znanstvene radove akademika Stjepana Damjanovića u kojima se uzgredice ili čak izravno bavi školom, obrazovanjem, odgojem, učenjem, učivom (učevnim tekstovima, lingvometodičkim predlošcima), čitankama i drugim udžbenicima. Sustavno promiče svrhu učenja staroslavenskoga ili općeslavenskoga književnog jezika, posebice hrvatskostaroslavenskoga. U skladu s tim bi svaki školovani Hrvat trebao barem djelomice upoznati najvažnije staroslavenske spise te steći osnovne spoznaje o ćirilometodskom naslijeđu u hrvatskome srednjem vijeku, tj. o hrvatskome glagoljaštvu, "pismohrani u kamenu", "glagoljici na oltaru", "glagoljici izvan liturgije", "glagoljašima u Gutenbergovoj galaksiji" te hrvatskoj ćirilici i latinici. Suvremenoj nastavi hrvatskoga jezika dobro će doći povijesna iskustva u učenju staroslavenskoga, hrvatskostaroslavenskoga te hrvatskoga jezika.
Projekt MZOS
HRV