Umjetnosti u službi grada. Robbina fontana na ljubljanskom gradskom trgu - Šourek, Danko (2010)
Knjiga slovenskoga povjesničara umjetnosti dr. sc. Mateja Klemenčiča "Robbov vodnjak. Zgodba mestnega simbola" ("Robbina fontana. Priča gradskoga simbola")svjedočanstvo je kontinuiteta i njegovanja uloge spomenika u životu grada. Knjigu je izdala Narodna galerija u Ljubljani 2010. godine. Riječ je o djelu koje proizlazi iz višedesetljetnoga napora usmjerenoga ka očuvanju i odgovarajućoj prezentaciji jednoga od najznačajnijih spomenika barokne umjetnosti na području Slovenije, ali i važnoga i prepoznatljivoga simbola Ljubljane – fontane koju je na središnjem gradskom trgu 1751. godine dovršio slavni Francesco Robba. Tijekom narednih stoljeća fontana je, usprkos promjenama svoje uloge i odnosa s okolnim prostorom, postala simboličnim vlasništvom svih stanovnika grada.
Projekt MZOS
HRV