Arhitektura za rat i mir - Šourek, Danko (Array, 2012)
Između 25. siječnja i 11. veljače 2012. godine u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je izložba knjigâ o arhitekturi iz knjižnice obitelji Zrinski pohranjene u ovoj kulturnoj ustanovi. Autorice izložbe, Jasenka Gudelj i Dubravka Botica, poticajnoj su temi pristupile s motrišta suvremenih spoznaja o vojnoj i civilnoj arhitekturi i traktatistici XVI. i XVII. stoljeća, istodobno uzimajući u obzir ključnu ulogu koju su Zrinski odigrali ne samo u obrani, nego i svekoliku kulturnome razvitku osmanskim prodorima i Habsburškim prisezanjima iscrpljenih Ostatkâ ostatakâ nekoć slavnoga Kraljevstva Hrvatskoga. Iznimno je stoga sugestivan već i odabir naslova, Arte et marte (Umijećem i srčanošću), preuzet iz mota grofa Adama Zrinskoga, posljednjega odvjetka slavne velikaške obitelji. On je – i nakon konačnoga sloma protuhabsburške urote te smaknuća svojega strica Petra i njegova rođaka Frana Krste Frankopana (1671.) – sve do vlastite pogibije (1691.) nastavio novim naslovima obogaćivati knjižnicu svojega oca, hrvatskoga bana Nikole VII. (†1664.).