Konstrukcija vlastitog identiteta u riječkom časopisu za djecu Il Pioniere/Arcobaleno - Roić, Sanja (Array, 2013)
Književna produkcija časopisa za djecu Zajednice Talijana iz Istre i s Kvarnera Il Pioniere / Arcobaleno koji izlazi u Rijeci od 1948. godine do danas može se proučavati iz perspektive kulturalnih studija. Na njegovim su stranicama koegzistirali i prožimali se bliski, ali ipak različiti svjetovi, dolazilo je do hibridizacije i međusobnih utjecaja na širem geopolitičkom prostoru, bio je ostvaren dijalog među kulturama i uspostavljen odnos između društvenog okruženja i književnosti. Također se pokazalo da, unatoč političko-ideološkim ograničenjima, kulture ne mogu egzistirati izolirano kao i da svaka kultura govori o vlastitom historijskom kontekstu.