Spolne/rodne razlike u on-line seksualnim aktivnostima i njihovim posljedicama - Štulhofer, Aleksandar; Urch, Dražen; Marjanović, Bojan Bauer, Marina; Čupić, Zrinka Kunej, Ana; Mikac, Una Mlinarić, Ana; Špoljar, Nikolina Vojnić Tunić, Ana; Vračević, Tihomir Vujčić, Maja (2006)
Sadašnja istraživanja, premda ograničena broja, upućuju na osobitu raširenost on-line seksualnih aktivnosti (OSA) među mlađim, obrazovanijim i profesionalno dokazanim generacijama. Uz to studije sugeriraju spolnu/rodnu specifičnost OSA. Kako bismo saznali u kojoj su mjeri rezultati inozemnih studija primjenjivi na razumijevanje situacije u Hrvatskoj, potkraj 2004. godine proveli smo prvo domaće on-line istraživanje OSA. Analize pokazuju da se muškarci i žene razlikuju prema količini vremena provedenog u OSA, omjeru između komunikacijskih i konzumacijskih OSA, uspješnosti ostvarivanja fizičkih susreta s on-line poznanicima, netočnom prikazivanju vlastita izgleda i učestalosti intimnih problema (ne i problema u društvenom funkcioniranju) izazvanih OSA. U nekoliko važnih detalja naši se rezultati razlikuju od onih dobivenih u istraživanjima provedenim u SAD-u i Švedskoj. Bez obzira na metodološka ograničenja studije, u zaključku naglašavamo potrebu nastavka praćenja fenomenologije internetske seksualnosti zbog potpunijega razumijevanja suvremenih promjena u seksualnim značenjima i obrascima interakcije.
HRV