NAJSTARIJI TRAGOVI NASELJAVANJA NA MOSLAVAČKOM PODRUČJU - Težak-Gregl, Tihomila (Array, 2004)
Prema raspoloživim arheološkim podacima područje Moslavine prvi su poljoprivrednici naselili sredinom 6. tisućljeća pr. Kr. Pripadali su neolitičkoj starčevačkoj kulturi. Tragovi njihova dva naselja otkriveni su na lokalitetima Kaniška Iva i Kapelica. Oba su lokaliteta istodobno naseljavali i nositelji korenovske kulture. Potonja je najjužniji izdanak srednjoeuropske linearnotrakaste keramike. Neolitičko naselje u Kaniškoj Ivi pokusno je istraživano 1978. kada je otkriven kompleks jamskih objekata te velika količina keramičkog posuđa s karakterističnim obilježjima linearnotrakaste keramike, ali i određena količina tipične starčevačke keramike. Osobito se ističe četverokutni žrtvenik čije uglove krase životinjske glavice, predmet očito obredne namjene. I na području sela Tomašica otkriveni su tragovi većeg korenovskog naselja i obilje keramičkih ulomaka bogato ukrašenih na način tipičan za kulture linearnotrakaste keramike.