Odjeci epidemije španjolske gripe 1918. godine u hrvatskoj javnosti - Hutinec, Goran (Array, 2006)
Epidemija španjolske gripe snažno je uzdrmala hrvatsko društvo u drugoj polovini 1918. godine, i imala velikog odjeka u hrvatskoj javnosti tog vremena. Međutim, zbog istovremenih korjenitih političkih promjena dugoročno je u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda ostala u sjeni političkih zbivanja, te u hrvatskoj povijesnoj znanosti nije ostavila dubljeg traga. Mjere zaštite od epidemije bile su kratkoročne, bez sustavnog napora na podizanju zdravstva ili popravljanju higijenskih prilika egzistencijalno ugroženog stanovništva. Epidemija nije suzbijena ljudskom aktivnošću, već se povukla prirodnim putem, jednako nenadano kao što je i izbila.