Apsolutna žrtva i relativna kompenzacija: Aporije društvenog položaja veterana i državne skrbi za ratne veterane i invalide - Ozren Žunec (Array, 2006)
Veterani su temeljna kategorija civilno-vojnih odnosa jer se u njima sabiru i sukobljuju odnosi civilizacije i rata. Pokazuje se da se veterani shvaćaju prvenstveno kao bivši ratnici odnosno ratni veterani, a tek sekundarno kao bivši pripadnici oružanih snaga. Rad istražuje zbog čega u društvenoj odnosno državnoj skrbi za veterane prevladava načelo akumuliranja prava i privilegija koje se ne može naći u skrbi za druge deprivilegirane skupine. Istraživanje pokazuje da to proizlazi iz nemogućnosti kompenzacije ratnog iskustva i žrtve koju vojnik podnosi ili je spreman podnijeti. Zaključuje se da su svi sustavi skrbi neprikladni i da će dokle god bude ratova veterani predstavljati uvijek načelno nerješiv problem.