De mortalium felicitate dialogus (Dijalog o sreći smrtnika) - Jovanović, Neven (Array, 2007)
De mortalium felicitate dialogus (Dijalog o sreći smrtnika), nastalo 1463– 1464, u Rimu. Filozofska rasprava Nikole Modruškog (prije 1427 – prije 1480), posvećena papi Piju II. Na četrdesetak stranica dijaloga raspravlja se o teološko-filozofskom pitanju: zašto ljudi više žude za zemaljskom srećom nego za nebeskom? Rasprava je uobličena u fiktivan razgovor tri lika: Paola dalla Pergola (umro 1451.), profesora filozofije na mletačkoj Scuola di Rialto, i Paolovih učenika, liječnika Ivana Cezarejskog i Domenica Bragadina (predavao u Veneciji 1455– 1482).