Recepcija spisa "De administrando imperio" u Dubrovniku - Rezar, Vladimir (Array, 2009)
Bizantski car Konstantin Porfirogenet (10.st) u svojem povijesnom spisu De administrando imperio između ostalog donosi i osvrt na osnutak Dubrovnika, najstariji sačuvani zapis takve vrste, čija je historiografska vrijednost s obzirom na vrijeme nastanka neprocjenjiva. Carevo djelo preživjelo je do 16. st. u jednom jedinom rukopisu i objavljeno je tek 1611, no u Dubrovniku Porfirogenetov odlomak o najstarijoj dubrovačkoj povijesti u latinskom i talijanskom prijevodu donose već Ranjini anali dovršeni oko 1550. Kojim putem i kada je taj tekst došao do Dubrovnika ostaje međutim do danas nepoznato. Ovaj će rad filološkom analizom relevantnih povijesnih vrela pokušati ukazati na moguća rješenja zagonetke, uz tezu da je karika između srednjovjekovne dubrovačke historiografske tradicije, koja Profirogeneta još ne poznaje, i novovjekovne, čijim integralnim dijelom prastari odlomak o osnutku Dubrovnika explicite postaje od Ranjine nadalje, dubrovački benediktinski opat i humanist Ludovik Crijević Tuberon (1458-1527).