Sveto brdo na Velebitu - Vinšćak, Tomo (Array, 2009)
Sveto brdo (1671 m) je zbog svog izgleda i dominantnog položaja dugo je slovilo kao najviši vrh na Velebitu. Od Vaganskog vrha niže je samo 6 metara, ali je zbog svog položaja odličan vidikovac na sam Velebit, na more i otoke, Liku i Bosnu. svojom pojavom mami svakoga da se uspnu na vrh. Samo ime Svetog brda izražava njegovu sakralnu dimenziju.