Katedrala sv. Jakova u Šibeniku - Prvih 105 godina - Marković, Predrag (Array, 2010)
U knjizi, koja predstavlja bitno proširen i prerađen doktorat daje se sasvim novi i potpuni pregled svih građevnih faza te stilskih arhitektonskih transforamacija koje je u brojnim izmjenama tek započetkih projekata pretrpijela katedrala sv. Jakova u Šibeniku, najznačajniji spomenik renesansne arhitekture u Hrvatskoj. Ukratko:nastanak katedrale odvijao se u tri različite stilsko-razvojne faze od kojih se prva naziva po biskupu Boganu Pulšiću (1402.-1437.) koji je inicirao osnutak fabrike (1402.) te započeo s njezinom gradnjom (1431.), dok se preostale dvije uglavnom nazivlju po protomajstorima koji su definirali njezin lik – Jurju Dalmatincu i Nikoli Firentincu."Jurjeva katedrala"- drugo razdoblje izgradnje (1441.-1473.) – odvija se u dvije odvojene etape, među kojima je duže razdoblje prekida (1455.-1461.) tijekom kojeg gradilište miruje. "Nikolina katedrala" – treće razdoblje izgradnje (1475.-1507./1536.) Nakon smrti Jurja Dalmatinca nastupa kratak dvogodišnji prekid, a potom imenovanjem Nikole Ivanova iz Firence novim protomagistrom 1475. godine počinje treće i završno razdoblje gradnje. Premda se katedrala gradi još gotovo tri desetljeća nakon njegove smrti (do 1536.), ona je u cijelosti dovršena po njegovu projektu. Stoga čitavo to završno razdoblje gradnje predstavlja jedinstvenu, stilski i koncepcijski zaokruženu cjelinu.