Zemlje ugarske krune u doba mađarskog milenija - Holjevac, Željko; Rimac, Marko (2012)
Utemeljen najvećim dijelom na statističkim podacima, rad je posvećen različitim aspektima povijesne zbilje u Zemljama ugarske krune sredinom 1890-ih godina ili u vrijeme obilježavanja 1000. obljetnice doseljenja Mađara u Panonsku nizinu. Komparativno vrednujući obje komponente, ugarsku i hrvatsko-slavonsku, autori analiziraju niz tema: upravnu podjelu, klimatske pojave, površinu i žiteljstvo, etnički i vjerski sastav, crkveno ustrojstvo, demografske mijene, zdravstvene i stambene prilike, poljoprivredu, rudarstvo i talioničarstvo, industriju, unutarnju i vanjsku trgovinu, promet i veze, novčarstvo i osiguranje, požare i vatrogastvo, obrazovne i kulturne prilike, crkveno ustrojstvo, pravosuđe, oružane snage i osnovne proračunske prihode i rashode. Rad je zamišljen kao prilog potpunijem poznavanju i izdiferenciranijem razumijevanju složene i slojevite problematike hrvatsko-mađarskih odnosa u „dugom“ 19. stoljeću.
Projekt MZOS
HRV