Grad Pag - primjer "realnoga grada" iz 15. stoljeća - Fisković, Igor (Array, 2011)
Analizom urbanističkog plana iz 1443. godine otklanja se teza o Pagu kao "idealnom" renesansnom gradu i predlaže mogućnost definiranja "realnog grada" kao kategorije u gradogradnji 15. stoljeća.