Značenje etnosa i oblici etničnosti u Europi - Heršak, Emil (Array, 1998)
Autor naznačuje neke teme, koje se mogu smatrati ključnim ili barem zanimljivim za raspravu kako o različitim pojavama i oblicima etničnosti u Europi, tako i o osobitostima hrvatskog etničkog razvitka. Članak je podijeljen u dva dijela. U prvome, autor iznosi ideje vezane za određivanje/značenje etnosa ili etničnosti, te razmatra odnose između pojmova kao što su rasa, latinskih kategorija populus, natio, gens te izvorno (i moguće) značenje etnosa kao vrste zajedništva koja se prenosi i održava u povijesnom (transgeneracijskom) hodu. Drugi dio rada kratak je osvrt na nekoliko izabranih primjera etničnosti u Europi. Između ostaloga autor se osvrće i na hrvatski primjer, uz opasku da je u hrvatskom etničkom razvitku glavni (iako ne isključivi) čimbenik bila državno-politička tradicija nekadašnje Trojednice.