Tranzicijski izazovi i globalizacijski kontekst - Cifrić, Ivan (1998)
Autor pokazuje da su tranzicijski i transformacijski procesi povezani s globalizacijskim i fragmentacijskim procesima. Navodi sekratka povijest globalizacije koja se intenzivira krajem ovoga stoljeća i koja sobom nosi probleme marginalizacije i periferizacije nerazvijenih društava te fragmentacije unutar društva. Tranziciju možemo shvatiti kao proces prilagođavanja društava zakašnjele modernizacije zapadnoeuropskom industrijskom društvu. To istodobno znači prilagođavanje procesima globalizacije. S druge strane tranzicija se može shvatiti i kao kulturna i modernizacijska difuzija industrijskih društava. Prema europeizaciji i globalizaciji u društvu postoje dva stereotipa: da će se hrvatsko društvo vrlo brzo integrirati u europski kontekst sa svim pozitivnim očekivanjima progresa, pa se započeti procesi europeizacije (transformacije i integracije) pozitivno vrednuju; s druge strane oblikuje se stav da će se hrvatsko društvo rastočiti u europskim i globalnim integracijama, tj. očekuju se negativni učinci, pa se započeti procesi europeizacije (transformacije i integracije) procjenjuju s negativnim učincima.
Tranzicija je izazov za hrvatsko društvo u razvojnom i ekološkom pogledu jer se sučeljava s novom socio-kulturnom okolinom i internacionalnim ekološkim regulacijskim režimima. Za Hrvatsku je važno da prihvati ove izazove i izgradi svoju institucionalnu strukturu, da potiče kreativne gospodarske, znanstvene i političke snage, te da se tehnološki selektivno modernizira. Osobito je važno uključivanje nevladinih organizacija u svjetsku ekološku arenu, koja se stvara s koncepcijom global governance kao mreži regulacijskih subjekata.
Projekt MZOS
HRV