Zakaj Đurđevec (ne)je Đurđevec? - Piškorec, Velimir (Array, 1998)
Trenutačni službeni naziv sjevernohrvatskoga gradića Đurđevca glasi Đurđevac. Međutim, taj se oblik počeo rabiti u razdoblju kada je hrvatski književni jezik nasilno približavan srpskome, i u protimbi je s izvornim i u povijesnim spisima potvrđenim imenom Đurđevec. U članku se navode kartografski, povijesni, jezikoslovni i jezičnopolitički dokazi kojima se pokazuje da je izvorno i jedino pravilno ime Đurđevec. Ujedno se hoće apelirati na nadležnu vlast da taj oblik proglasi službenim. U dva smisla ovaj je rad povezan sa Svečarem. Prvo, Đurđevec je rodno mjesto Svečarevo. Drugo, Svečar je strastveni skupljač starih zemljovida, koji su - kako se pokazalo i u ovom radu - nezaobilazan izvor pri utvrđivanju identiteta pojedinih krajeva.