Slovački elementi u čakavskim govorima Hrvata u Slovačkoj - Vulić, Sanja; Petrović, Bernardina (2000)
U ovom će radu biti riječi o hrvatskim govorima u četiri sela u Slovačkoj. To su Hrvatski Grob (Chorvatsky Grob), Novo Selo (Devinska Nova Ves), Čunovo (Čunovo) i Hrvatski Jandrof (Jarovce). Na temelju prikupljene građe iz tih govora može se sa sigurnošću zaključiti da je slovakizacija najsnažnije nazočna u govoru Hrvatskoga Groba, manje Novoga Sela, a najmanje Čunova i Hrvatskoga Jandrofa.
Projekt MZOS
HRV