Psihološke krizne intervencije u zajednici - Ajduković, Dean (Array, 2000)
Izložen je model sustava za psihološke krizne intervencije u lokalnoj zajednici. Njegova je namjena pružanje psihološke prve pomoći tijekom i nakon kriznih događaja ili katastrofa koje pogađaju pojedince, grupe ljudi i zajednicu. Funkcije sustava su (1) Pružanje izravnih, kratkotrajnih psiholoških kriznih intervencija u grupnom i individualnom obliku, (2) uspostavljanje, razvijanje i održavanje mreže za psihološke krizne intervencije (KRIN), (3) osposobljavanje za provođenje ovih intervencija, (5) podizanje svijesti o koristi ovih intervencija za normaliziranje stanja u zajednici nakon kriznog događaja i (5) objavljivanje stručnih materijala i širenje novih spoznaja. Opisani su podsustavi za psihološke krizne intervencije, te postupak aktiviranja timova u slučaju nastanka kritičnog događaja. Definirani su kriterije za procjenu potrebe za intervencijom, kao i ključni elementi provedbe intervencije od njenog početka do završetka.