Islamizacija seljaštva u Bosni od 15. do 17. stoljeća: demistifikacija - Moačanin, Nenad (Array, 1999)
Masovni prijelaz na islam seljaštva u Bosni i dijelu Hercegovine tumačen je spletom niza okolnosti od kojih je većina igrala stanovitu ulogu, no nijedna ponuđena teza nije vodila računa o financijsko-gospodarskoj motivaciji kao ključnom faktoru. U uvjetima niske produktivnosti u agraru harač je bio daleko teža obveza kršćanske raje u Bosni nego drugdje.