Tri katolička teksta na turskome jeziku iz Bosne i Hercegovine - Čaušević, Ekrem (Array, 2000)
Analizira se porijeklo i namjena triju tekstova katoličke crkvene provenijencije nastalih na turskome jeziku u 19. stoljeću. Oni su važan izvor za historijsku dijalektologiju. Obilježavaju ih pojave tipične za tzv. bosanski turski jezik (također jedan od zapadno-rumelijskih narječja), te se stoga mogu pripisati franjevačkoj sredini.